wtorek, 30 września 2014

Jesienne ciasto z gruszką i marchewką

Pomysł na deszczowy jesienny dzień? Pyszne, aromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy.
20140928_082412


Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne.
By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru.
Wyszło lekko,  smakowicie i niezbyt słodko :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
20140928_082157

Ciasto:

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja

  • 5 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut.  Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.

Budyń gruszkowy

  • 4 gruszki ( ok kilograma)
  • 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka)
  • 2 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta.

Masa serowo śmietanowa

  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania serka almette jabłko gruszka
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody
  • cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować  serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.
Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. wygląda obłędnie, gruszki uwielbiam :) może skuszę się na Twój przepis, o ile czas na to pozwoli !
    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...