Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne.
By nieco "odchudzić" ciasto użyłam mąki orkiszowej i mocno ograniczyłam ilość użytego cukru.
Wyszło lekko, smakowicie i niezbyt słodko :)
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Ciasto:
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. 4 jaja
- 5 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- 3 marchewki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.
Budyń gruszkowy
- 4 gruszki ( ok kilograma)
- 1 kwaśne jabłko (u mnie antonówka)
- 2 łyżki cukru
- aromat waniliowy
- 1/2 szkl. wody
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Owoce obrać i pokroić, wymieszać z cukrem i aromatem, odstawić na chwilę, by puściły sok. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta.
Masa serowo śmietanowa
- 200 ml śmietany 30%
- 2 opakowania serka almette jabłko gruszka
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody
- cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
1/2 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej budyniem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.
Całość można dodatkowo udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
wygląda obłędnie, gruszki uwielbiam :) może skuszę się na Twój przepis, o ile czas na to pozwoli !
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)