Miniony tydzień, był dla mnie bardzo stresujący i emocjonująco męczący, ale na szczęście jest już dobrze i będzie tylko lepiej. W dowód tego, że ma być lepiej mam dla Was bajecznie kolorowe, wesołe ciasto. Leciutkie i puszyste, jestem pewna, że podbije ono serca najmłodszych swym wyglądem, a starszych lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem.
Biszkopt
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C
Masa budyniowa
- duży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego)
- 2 budynie śmietankowe
- opcjonalnie 2-3 łyżki cukru
Z soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy i dodajemy rozpuszczony budyń. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Masa jest lekko kwaskowata, ja taką lubię, ale można do soku dodać 2-3 łyżki cukru jeśli ktoś chce by było bardziej słodko.
Masa śmietanowa
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- 1 galaretka pomarańczowa
Ubijamy
śmietanę z cukrem pudrem, a gdy już będzie sztywna łączymy ostrożnie z
ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę budyniu. Galaretkę rozpuszczamy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy będzie już lekko tężejąca
wykładamy na śmietanę.
Wspaniałe wygląda. Ja z powodu chorego męża zmuszona byłam zrezygnować z bitej śmietany, ale za to przełożyłam biszkoptem i smakuje znakomicie
OdpowiedzUsuńpewnie nie tak jak w oryginale. Polecam