wtorek, 21 kwietnia 2015

Pani Walewska zwana też Pychotką

Tego ciasta nie mogło zabraknąć tutaj, bo to jedno z moich ulubionych. Stary przepis, znany chyba wszystkim. Ale trudno ja nie mogę się oprzeć kruchemu spodowi, delikatnej piance białkowej i tym wszystkim bakaliom. :)




pani walewska 1

W przypadku tego ciasta pozwalam sobie na łatwiznę i używam gotowej masy karpatkowej. Można jednak przyrządzić ją samemu.

Spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3/4  kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości.

Beza:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • ulubione bakalie ( u mnie tym razem garść moreli suszonych, garść orzechów włoskich i śliwek suszonych)
  • dżem (najlepiej z czarnej porzeczki)
  • krem do karpatki
  • mleko

Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie wymieszać bakalie z bezą i dopiero wykładać na placki). Pieczmy w temp 160 st. C przez ok 35 minut. Posiadacze piekarnika z termoobiegiem mogą upiec oba placki jednocześnie.

Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przekładamy nim ostudzone placki. Przed podaniem najlepiej ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego

pani walewska 2

4 komentarze:

  1. czy owoce suszone maja byc cale ,czy je pokroic na drobniejsze kawalki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je pokroić jesli są duże

      Usuń
  2. Ile może poleżeć takie ciasto? Jak zrobię w piątek, to poleży do Świąt tak do niedzieli - poniedziałku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mowa o piątku 23.12 to spokojnie przetrwa święta i nawet ze 2 dni po :) choć u mnie tak długo nie leży nigdy ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...