czwartek, 4 maja 2017

Cappuccino orzechowe



Dziś mam ciacho dla miłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto.

Kruche ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, powinno być gładkie i zwarte, jeśli się kruszy dodajemy łyżkę śmietany, a jeśli klei się do dłoni dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki (23x35 cm).


Karmelizowane orzechy:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kostki masła
W patelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód i masło dodajemy drobno posiekane orzechy i podgrzewamy aż się cukier całkowicie rozpuści. Gotowe orzechy wylewamy na ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C.

Masa:
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g cappuccino u mnie waniliowe
  • opakowanie krakersów
  • kakao do dekoracji
Połowę mleka zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki, pozostałe mleko, proszek cappucino i miksujemy. Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą.


 

 












16 komentarzy:

  1. Pomysłowo i smacznie -:) Orzechy karmelizowane dodają chrupkości ciastu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda to ciasto, lubię takie kawowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo fajnie. Zdecydowanie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, oj zjadłabym teraz duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :) Proszę o kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego jeszcze nie jadłam:)Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te karmelizowane orzechy muszą nieziemsko chrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestes mistrzynią takich ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyglda wspaniale i na pewno tak samo dobrze musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda :). Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jejciu, Aga! To ciasto prezentuje si wręcz genialnie <3 I te smaki! Skradło moje serce <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...