wtorek, 19 grudnia 2017

Kostka piernikowa

 

Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta? 

Ciasto piernikowe:
  • 450 g mąki
  • 220 g margaryny
  • 3 łyżki miodu sztucznego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C

Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli
 Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka,  następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C 

Budyń malinowy:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr soku z malin 
W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i wykładamy na ciasto piernikowe. 


Bita śmietana:
  • 2 śmietany 30% ( 2x330 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • odrobina mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.

Dodatkowo:
  • herbatniki kakaowe
  • czekolada do polania 
Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. 








14 komentarzy:

  1. Wygląda tak pysznie, że aż ślinka leci :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity świąteczny warstwowiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię warstwowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i smakowicie wygląda 💜💛💚

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm..... o jaka super kostka! Na bogato! Przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To taka kostka piernikowa na bogato <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie. Kolejne fajne warstwowe ciacho. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Z pewnością goście by oszaleli na punkcie tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki sok malinowy najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam domowego, ale każdy z dobrym składem się nada

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...