wtorek, 19 grudnia 2017

Makowiec




 Jeszcze jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował. 

Ciasto kruche:

  • 1 margaryna
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/4 szklanki maki pszennej 
  • 3/4 szklanki mąki razowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, proponuję nie dodawać odrazu śmietany tylko użyć jej jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce

Masa makowa:
  • 500 g maku
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalewamy wrzącą wodą, studzimy, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut. Smacznego








3 komentarze:

  1. Pyszności :-) uwielbiam to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo maku, czyli tak jak lubimy najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się mega rewelacyjnie :) Na takie ciasto nie trzeba długo mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...