To ciasto znalazłam w zeszycie mojej mamy i robię je od czasu do czasu, bo wygląda ciekawie i do tego dobrze smakuje, a na dodatek jest proste w przygotowaniu. Więc jeśli szukacie ciacha, które będzie efektownie się prezentować, a nie będzie skomplikowane w przygotowaniu to polecam.
Ciasto:
- 1 margaryna
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
Z mąki margaryny i cukru zagniatamy ciasto które wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą i ścieramy lub kruszymy do nich ciasto z zamrażalnika. Całośc mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) pieczemy ok 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.
Masa:
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 masło
- opakowanie biszkoptów
- galaretka (u mnie agrestowa)
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wody i studzimy. W 0,5 szklanki mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy. Ugotowany budyń studzimy, Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Składanie ciasta: na połowie ciasta rozsmarowujemy połowę kremu, na krem układamy biszkopty nasączone w galaretce, a na nie pozostały krem, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość można dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wygląda ciekawie, można zaskoczyć nim gości 😊
OdpowiedzUsuńTo ciasto mnie urzekło :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDla mnie jak znalazł pysznie i smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńEfektownie wyglądają te łatki :D
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje! Zjadłabym takie ciacho z ochotą :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się super :-)
OdpowiedzUsuńJa mam taki przepis i sie nazywa biedronka albo kropeczka jak kto woli 😊.
OdpowiedzUsuńO i taka nazwa jest całkiem fajna w zeszycie moje j mamy to funkcjonuje jako "ciasto na blachę"
OdpowiedzUsuńTeresa T. Wszystkim smakowało.Mam pytanie czy na pewno do ciasta nie trzeba dodać np. żółtek, proszku do pieczenia ? Jest troszkę twarde ale dobre, wygląda wyśmienicie. Warto upiec.
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię jak podałam, fakt ciasto jest trochę twarde, ale to w niczym nie przeszkadza
OdpowiedzUsuń