środa, 11 lipca 2018

Piwne ciasteczka

 

Czy wiecie co powstanie z połączenia piwa, mąki i masła? Jeśli nie, to ja wam napiszę genialne kruche ciasteczka, wystarczy do nich dodać ulubiony dżem, albo owoce i będziecie mieli co podjadać do kawki przez 3 dni, przynajmniej tyle te ciastka u nas wytrzymały. Pewnie gdyby je schowała to byłby dłużej ale leżały na wierzchu i kusiły każdego kto wchodził do kuchni więc zniknęły. 

Składniki:
  • 1 szklanka piwa
  • 400 g masła (może być margaryna)
  • 4 szklanki mąki
  • gęsty dżem (u mnie powidła śliwkowe Stovit)
Z mąki, tłuszczu i piwa zagniatamy kruche ciasto, można je schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm i dzielimy na kwadraty (moje miały bok ok 4 cm). Na środek każdego kwadratu nakładamy dżem, a następnie zlepiamy rogi do środka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  na złoty kolor, ok 25 minut w 180 st. C. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Prawda, że proste? A jakie pyszne :)

8 komentarzy:

  1. Ciasteczka na pewno mega pyszne, a to nadzienie śliwkowe... bajka 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. takim ciasteczko się nie odmawia, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te ciasteczka wyglądają tak apetycznie, że zjadłabym wszystkie z tego talerza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłyśmy piwnych ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dużo ciastek wychodzi z podanego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na sztuki nie liczyłam 😉 ale trochę ich było




    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...