środa, 7 sierpnia 2019

Biszkopt z owocami lata

 Biszkopt z owocami lata

Bardzo proste i pyszne, letnie ciasto, które na dodatek pięknie się prezentuje. Użyłam galaretki krystalicznej, dzięki której owoce są pięknie wyeksponowane i jeszcze bardziej kuszą by po nie sięgnąć. Krem to leciutka pianka na bazie białek i jogurtu, a to wszystko na wilgotnym biszkopcie - spróbujcie koniecznie. 

Ciasto (blaszka 23x33 cm):
  • 4 jaja
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy ok 2 minut, następnie dodajemy żółtka i olej i całość miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy mąkę z proszkiem, teraz już tylko miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C

Pianka jogurtowa:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Żelatynę zalewamy wodą tak by przykryła jej powierzchnię, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z sokiem z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie stopniowo dodajemy jogurt i ostrożnie mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Pianką wykładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała

Dodatkowo: 
  • 2 galaretki krystaliczne
  • owoce (u mnie garść malin, jeżyn i borówek oraz brzoskwinia pokrojona w kostkę) 
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Owoce układamy na piance jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Biszkopt z owocami lata

Biszkopt z owocami lata

Biszkopt z owocami lata

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...