Pyszne, delikatnie maślane i chrupiące ciasteczka, które dzięki dodatkowi kolorowych draży ucieszą wszystkie maluchy, a jeśli zaprosicie je do wspólnego pieczenia na pewno będą miały frajdę że mogły pomagać. My z córką przygotowałyśmy je na jej przyjęcie urodzinowe, a te które pozostały przechowywałam w zamkniętym pojemniku przez około tydzień i zachowały swoją chrupkość.
Do ich przygotowania potrzebujecie kilku powszechnie dostępnych składników i jakieś pół godziny czasu. Zamiast draży możecie użyć kawałków czekolady - będą wtedy przypominać popularne pieguski.
Składniki (na ok 40 ciasteczek w zależności od wielkości):
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru z wanilią, lub łyżeczka pasty waniliowej
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok 100 g kolorowych cukierków czekoladowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz