wtorek, 16 września 2025

Tort malinowy z pistacjowa chrupką lekki, elegancki i pełen smaku

tort malinowy z chrupką pistacjową

 Tort malinowy z chrupką pistacjową – lekki, elegancki i pełen smaku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, który zachwyci gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem – dobrze trafiłaś! Dziś mam dla Ciebie tort malinowy z kremem mascarpone, frużeliną malinową i modną chrupką pistacjową. To lżejsza, mniej słodka alternatywa dla robionego ostatnio przeze mnie tortu Kinder Bueno, a jednocześnie elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję – urodziny, rocznicę czy rodzinne spotkanie.

Największym atutem tego tortu jest połączenie aksamitnego kremu malinowego z orzeźwiającą frużeliną i chrupiącą warstwą pistacjową. Dzięki użyciu prażynki francuskiej chrupka zachowuje swoją strukturę, tort pięknie się kroi i długo pozostaje świeży.

Składniki na tort o średnicy 24 cm i wysokości ok 12cm

Biszkopt 

  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Chrupka pistacjowa: 

  • 90 g pistacji
  • 105 g białej czekolady
  • 3 łyżki oleju
  • 75 g prażynki francuskiej (przepis macie tutaj
  • opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej dla podkręcenia smaku (polecam *) 

 Krem malinowy:

  • 450 go malin 
  • 4 cztery łyżeczki żelatyny 
  • 650 ml śmietany 30 
  • 500 gram serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki cukru 

Frużelina malinowa: 

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru 
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • dwie łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 
  • Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. 
  • Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy. 
  • Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia wymieszane ze sobą i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. 
  •  Przekładamy do tortownicy lub rantu (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C 

Chrupka pistacjowa: 

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z  olejem. 
  • Dodajemy drobno posiekane pistacje oraz prażynkę. 
  • Wymieszane składniki wykładamy na talerz lub inne naczynie o średnicy mniejszej od naszego tortu. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prażynkę można także wyłożyć bezpośrednio na krem. 

Krem malinowy:

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia. 
  • Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.  
  • Wlewamy do gorących malin żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. 
  • Odstawiamy do ostudzenia
  • Zimną śmietankę oraz połowę serka mascarpone i cukier puder ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
  • Pozostały serek mieszamy z malinami, a następnie całość stopniowo dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy aż się wszystko połączy.  

Frużelina malinowa: 

  • Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. 
  • Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek (chyba, że lubicie jak zgrzytają w zębach wtedy możecie darować sobie tą zabawę). 
  • Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. 
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia. 
  • Wlewamy do gorących malin i mieszamy aż się rozpuści. 
  • Gotową frużelinę pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Złożenie tortu: 

  1. Biszkopt kroimy na 3 równie części

  2. Pierwszą część biszkoptu nasączamy (ja użyłam do tego celu wody wymieszanej z sokiem malinowym) 

  3. Wykładamy cienką warstwę kremu, na kremie kładziemy chrupkę pistacjową i przykrywamy ją kremem. 

  4. Na krem kładziemy kolejny krążek biszkoptu, a na niego wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinę wykładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą także nasączamy. 

  5. Dekorujemy wg uznania - u mnie tym razem była to resztka kremu, beziki, posiekane pistacje i świeże maliny - prosto i elegancko 

Dlaczego warto zrobić ten tort malinowy?

  • jest lekki i mniej słodki niż klasyczne torty,

  • łączy modny smak pistacji z orzeźwiającą maliną,

  • wygląda elegancko, a jego wykonanie wcale nie jest trudne,

  • sprawdzi się na każdą ważną okazję.

Spróbuj tego przepisu, a gwarantuję, że tort malinowy z chrupką pistacjową stanie się hitem Twoich przyjęć.

 
najlepszy tort malinowy z kremem mascarpone

tort malinowy z pistacjami i frużeliną




4 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie malin z kremem mascarpone – lekkie, a jednocześnie eleganckie. Chrupka pistacjowa to genialny pomysł, dodaje nie tylko smaku, ale też pięknego efektu wizualnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie malinowego kremu, frużeliny i chrupiącej pistacji musi być idealne – lekko, elegancko i jednocześnie efektownie. Zdecydowanie chciałabym spróbować takiego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi absolutnie obłędnie! Maliny i pistacje to duet idealny, a w formie tortu musi smakować jeszcze lepiej. Świetna propozycja na wyjątkowe okazje

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...