Tort malinowy z chrupką pistacjową – lekki, elegancki i pełen smaku
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy tort, który zachwyci gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem – dobrze trafiłaś! Dziś mam dla Ciebie tort malinowy z kremem mascarpone, frużeliną malinową i modną chrupką pistacjową. To lżejsza, mniej słodka alternatywa dla robionego ostatnio przeze mnie tortu Kinder Bueno, a jednocześnie elegancki deser, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję – urodziny, rocznicę czy rodzinne spotkanie.
Największym atutem tego tortu jest połączenie aksamitnego kremu malinowego z orzeźwiającą frużeliną i chrupiącą warstwą pistacjową. Dzięki użyciu prażynki francuskiej chrupka zachowuje swoją strukturę, tort pięknie się kroi i długo pozostaje świeży.
Składniki na tort o średnicy 24 cm i wysokości ok 12cm
Biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Chrupka pistacjowa:
- 90 g pistacji
- 105 g białej czekolady
- 3 łyżki oleju
- 75 g prażynki francuskiej (przepis macie tutaj)
- opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej dla podkręcenia smaku (polecam tą*)
Krem malinowy:
- 450 go malin
- 4 cztery łyżeczki żelatyny
- 650 ml śmietany 30
- 500 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru
Frużelina malinowa:
- 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka cukru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
- Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
- Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy.
- Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia wymieszane ze sobą i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia.
- Przekładamy do tortownicy lub rantu (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Chrupka pistacjowa:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z olejem.
- Dodajemy drobno posiekane pistacje oraz prażynkę.
- Wymieszane składniki wykładamy na talerz lub inne naczynie o średnicy mniejszej od naszego tortu. Pozostawiamy do zastygnięcia. Prażynkę można także wyłożyć bezpośrednio na krem.
Krem malinowy:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.
- Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
- Wlewamy do gorących malin żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
- Odstawiamy do ostudzenia
- Zimną śmietankę oraz połowę serka mascarpone i cukier puder ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
- Pozostały serek mieszamy z malinami, a następnie całość stopniowo dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy aż się wszystko połączy.
Frużelina malinowa:
- Do garnka wkładamy maliny mieszamy z cukrem i podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
- Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek (chyba, że lubicie jak zgrzytają w zębach wtedy możecie darować sobie tą zabawę).
- Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą (wody dajemy tyle, by przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.
- Wlewamy do gorących malin i mieszamy aż się rozpuści.
- Gotową frużelinę pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Złożenie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 równie części
Pierwszą część biszkoptu nasączamy (ja użyłam do tego celu wody wymieszanej z sokiem malinowym)
Wykładamy cienką warstwę kremu, na kremie kładziemy chrupkę pistacjową i przykrywamy ją kremem.
Na krem kładziemy kolejny krążek biszkoptu, a na niego wykładamy frużelinę malinową. Na frużelinę wykładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, którą także nasączamy.
Dekorujemy wg uznania - u mnie tym razem była to resztka kremu, beziki, posiekane pistacje i świeże maliny - prosto i elegancko
Dlaczego warto zrobić ten tort malinowy?
-
jest lekki i mniej słodki niż klasyczne torty,
-
łączy modny smak pistacji z orzeźwiającą maliną,
-
wygląda elegancko, a jego wykonanie wcale nie jest trudne,
-
sprawdzi się na każdą ważną okazję.
Spróbuj tego przepisu, a gwarantuję, że tort malinowy z chrupką pistacjową stanie się hitem Twoich przyjęć.
Ale pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie malin z kremem mascarpone – lekkie, a jednocześnie eleganckie. Chrupka pistacjowa to genialny pomysł, dodaje nie tylko smaku, ale też pięknego efektu wizualnego.
OdpowiedzUsuńPołączenie malinowego kremu, frużeliny i chrupiącej pistacji musi być idealne – lekko, elegancko i jednocześnie efektownie. Zdecydowanie chciałabym spróbować takiego deseru!
OdpowiedzUsuńBrzmi absolutnie obłędnie! Maliny i pistacje to duet idealny, a w formie tortu musi smakować jeszcze lepiej. Świetna propozycja na wyjątkowe okazje
OdpowiedzUsuń