czwartek, 11 grudnia 2014

Aniołek

To ciasto w moim domu kochają wszyscy, a ja lubię je szczególnie, bo może spokojnie leżakować ponad tydzień w lodówce. Proste w wykonaniu, wymaga jedynie odrobinę cierpliwości w rozwałkowywaniu placków. Wygląda elegancko i do tego zawsze się udaje.

Aniołek


Ciasto
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka amoniaku
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kostki rozpuszczonej margaryny

Jajka śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować, dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (23x35) i upiec na jasny kolor (ok 10 minut w 180 st. C)

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 kieliszek (około 25 ml) wódki
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień.



19 komentarzy:

  1. Oj, chyba będzie w tym roku u mnie na świątecznym stole:)
    uściski serdeczne

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisuję przepis i muszę wypróbować:) kilka razy już miałam na myśli to ciasto ale ciągle mi umyka

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast amoniaku można użyc proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam sodę :)

      Usuń
    2. Ja dodałam sodę.. wyszło super 😉

      Usuń
  4. Można ale efekt będzie zupełnie inny

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje,moja córka uwielbia to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy kwasna smietana nie zwarzy masy?????

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je niezliczoną ilość razy nic nigdy się nie zważyło

    OdpowiedzUsuń
  8. Po co jest dodawana wódka, do masy? Można ją pominąć albo czymś zastąpić? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja akurat pomijam śmietanę do kremu, bo jednak się waży. Wystarczy samo mleko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam to ciasto niezliczoną ilość razy, zawsze ze śmietaną i nigdy nic mi się nie zważyło

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy do ciasta nie dodaje się cukru??

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy aby na pewno lyzka amoniaku a nie lyzeczka ? Wlasnie je pieke i strasznie smierdzi amoniakiem 🙈

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy aby na pewno ma byc 1 lyzka amoniaku a nie lyzeczka ? Wlasnie je pieke i strasznie smierdzi amoniakiem 🙈

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...