Składniki
- 4 jaja
- 3 3/4 szkl. mąki (50 dag)
- 1 1/2 szkl. cukru (30 dag)
- 1 margaryna
- ok 1/2 szkl. mleka
- cukier waniliowy
- małe opakowanie proszku do pieczenia
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- bakalie wg. uznania
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miękka margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszamy. Dodajemy piąnę z białek i ostrożnie łączymy z masą. Na koniec wsypujemy bakalie (u mnie najczęściej są to rodzynki i orzechy włoskie) i skórkę pomarańczową. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z tej porcji robię zawsze 2 keksy, są odrobinę niższe, ale za to lepiej wypieczone). Pieczemy ok 50 minut w 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz