poniedziałek, 12 listopada 2018

Prosta tarta z jabłkami


Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil. 

Ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • 2 łyżki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia,  ok 15 minut w 180 st. C Ja piekłam na papierze do pieczenia, ale tak naprawdę w tym przypadku jest on zbędny.

Jabłka:
  • 5-6 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki kaszy manny
Jabłka obieramy kroimy w kostkę przekładamy do garnka , dodajemy odrobinę wody i dusimy aż jabłka się lekko rozgotują. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną a na nią wykładamy jabłka.

Beza:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka ubijamy z sola, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier. Tak przygotowaną pianę wykładamy na jabłka i pieczemy ok 10 minut w 180 st. C, zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy jeszcze 20 minut





15 komentarzy:

  1. Ciasta z jabłkami bardzo lubię :) Pyszna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każdy lubi taką szarlotkę :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarty to moje ulubione ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotki uwielbiam a z bazą smakuje rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszność, już ją czuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana ale pyszne ciasto zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja do wszelkich tart (nie tylko tych z orzechami) lubię dodać łyżkę, lub dwie miodu ;)
    Sama nie mam dojścia do miodu z pierwszej ręki, ale jakby ktoś szukał sprawdzonego, to ten z http://zdziadapradziada.pl/product-pol-106-Miod-Lipowy-350g.html
    jest na prawdę dobry i 'nie oszukany' ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam dom pachnący szarlotką:) <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda apetycznie. Kradnę przepis :) Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i dużo radości życzę :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...