poniedziałek, 19 listopada 2018

Rogaliki dla alergików i nie tylko




Mam słabość do drożdżowych wypieków, a największą właśnie do rogalików. Przygotowuję je w różnych wersjach i z różnymi nadzieniami, owocami, dżemem, budyniem, a nawet czekoladą. Tym razem postawiłam na wersję bezmleczną, idealna będzie dla wszystkich którzy mają alergię na białko mleka krowiego lub nie trawią laktozy, gwarantuję, że pozostałym także posmakują. 

Składniki:
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 margaryny
  • ok 5 szklanek mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • dżem (u mnie 4 owoce od Stovit)
Drożdże kruszymy mieszamy z cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Na stolnicy (lub w misie robota jeśli macie i nie musicie gnieść ciasta ręcznie) umieszczamy mąkę (proponuję na początek dać 4 szklanki), jaja, rozpuszczone drożdże, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej zagniatamy, jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut (im dłużej będziemy zagniatać ciasto tym będzie smaczniejsze).  Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżeczce nadzienia i zawijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 20 minut na złoty kolor.



10 komentarzy:

  1. A ja się wciąż zabieram za przygotowanie podobnych rogalików i ciagle coś mnie od nich odciąga;)
    Tobie wyszły śliczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie można też i bez jajek ale apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno piekłyśmy rogale a teraz znów mamy na takie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rogaliki. Najlepsze z gorącym kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomagając w zaprzyjaźnionej cukierni, często jadam ciasta drożdżowe lub pączki pieczone na wodzie. Większość cukierni w ten sposób właśnie przyrządza drożdżowe wypieki, choć klienci rzadko to zauważają. Brak mleka wcale nie odbiera tu smaku. Bardzo mi się Twoje rogaliki podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności te rogaliki sa idealne do kawy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...