środa, 16 grudnia 2020

Piernik bananowy

 Piernik bananowy

 Dziś dla odmiany piernik w zdrowszej wersji, który powstał dość spontanicznie, ot zostały mi przejrzałe banany, które wymagały szybkiego zużycia. W pierwszej chwili miał być chlebek bananowy, ale grudzień rządzi się swoimi prawami, a w mojej kuchni rządzą korzenne przyprawy i tak namieszałam trochę i o to jest. Pyszny, mocno korzenny, nie za suchy, co tu dużo mówić rewelacyjny. Dodatkowo upiekliśmy go w silikonowej formie Mikołaja i córa z moją małą pomocą polukrowała jego kubraczek.

 Składniki:

  • 3 banany
  • 3 jaja
  • 100g mąki owsianej
  • 100g mąki jaglanej
  • 50g mielonych migdałów (polecam dostępne tutaj)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 


Wszystko blendujemy na gładką masę, przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 stopni do tzw suchego patyczka. Studzimy, lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą i gotowe.

 

Piernik bananowy
Piernik bananowy

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...