czwartek, 5 maja 2022

Puszysty omlet biszkoptowy

 Puszysty omlet biszkoptowy

Kiedy już rano przeciągniecie się i opuścicie pościel pora pomyśleć o pożywnym śniadaniu, najlepiej takim, które przygotujecie w kilka chwil. I taki smakowity pomysł chciałam Wam dziś zaprezentować, a mianowicie omlet biszkoptowy, którego sekret tkwi w starannym ubiciu piany z białek, a cała reszta to już tylko kwestia dodatków. Bo do tego puszystego omletu pasuje wszystko co  macie na kuchennych półkach - dżem, serek, u mnie obowiązkowo świeże lub mrożone owoce im więcej tym lepiej. 


Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki (u mnie jaglana, u mnie od Skworcu)
  • 1 łyżka słodzidła (ksylitol, erytrytol, cukier)
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy słodzidło i jeszcze chwilę ubijamy, a następnie dodajemy żółtka miksujemy do połączenia, wsypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na patelnię i smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie  jak widać na załączonym obrazku tym razem skyr i owoce. 


Puszysty omlet biszkoptowy

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...