Dziś zapraszam na mazurek bez pieczenia. Próbowaliście już takiego? Bo ja przyznam, że robiłam tak pierwszy raz ale na pewno nie ostatni, bo jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil a jest po prostu przepyszny. Słone krakersy doskonale komponują się z kremem grysikowym z dodatkiem pistacji oraz słodką warstwą kajmaku.
Składniki:
- 1 opakowanie krakersów
- 300 ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- ok 100 g pistacji
- 400 g masy kajmakowej
Mleko zagotowujemy z cukrem do wrzącego wsypujemy kaszę i gotujemy ok 5 minut do zgęstnienia. Do gorącego dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Wtedy dodajemy posiekane pistacje i ponownie mieszamy.
Już coś podobnego jadłam, właśnie szukam z kaszą manną przepisów.
OdpowiedzUsuń