środa, 8 października 2025

Dwukolorowe ciasto dyniowe z kremem czekoladowym – smak jesieni

Dwukolorowe ciasto dyniowe z kremem czekoladowym – wilgotne, pachnące przyprawami, idealne na jesień.  alt: Kawałe

👑 Dwukolorowe ciasto dyniowe z kremem czekoladowym

Królowa jesieni jest tylko jedna – Jej Wysokość Dynia. W mojej kuchni króluje niepodzielnie – trafia do zup, gulaszu, placków, gofrów i oczywiście do ciast. 

Jeśli chodzi o ciasto to zachciało mi się, jak na specjalistę od warstwowych ciast przystało zrobić coś oryginalnego z tym warzywem. Stworzyłam coś wyjątkowego dwukolorowe, pachnące korzennymi przyprawami ciasto dyniowe z obłędnym w smaku, a jednocześnie bardzo prostym w przygotowaniu kremem kakaowym na bazie serka kanapkowego - wyszło to wszystko po prostu pyszne.  Jeśli kochacie jesienne smaki – musicie to zrobić! 🍂

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanka puree z dyni
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3 łyżki mleka 

Krem: 

  • 600 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g kakao 

Przygotowanie krok po kroku

Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do pieczenia 23x33 wyłóż dno papierem do pieczenia
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy.
  • W dużej misce połącz olej, jajka, oba cukry, puree z dyni, śmietanę i wanilię. Miksuj mikserem na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodaj suche składniki do mokrej masy i mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta. 
  • Wlej 2/3 ciasta do formy. Piecz przez 35–40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
  • Przesiej kakao na pozostałe ciasto dyniowe i dodaj mleko. Delikatnie wmieszaj do połączenia składników i przelej do drugiej formy. 
  • Ponieważ ten placek jest cieńszy piecz przez 30-35 minut do suchego patyczka
  • Upieczone placki studzimy

Krem: 

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej Do miski przesiej cukier puder i kakao. Dodaj serek oraz masło i zmiksuj.  

Złożenie ciasta: 

  • jasny placek przekórj na pół
  • rozsmaruj na nim połowę kremu i przykryj ciemnym plackiem
  • na ciemnym placku rozprowadzamy resztę kremu i przykrywamy drugim jasnym ciastem
  • wierzch ciasta polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek mleka
  • ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny

Wskazówki / tipy:

  •  Dyniowe puree najlepiej zrobić z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej – jest naturalnie słodkie i gęste.

  • Ciasto świetnie smakuje następnego dnia – jeszcze bardziej wilgotne i aromatyczne.

  • Jeśli lubisz bardziej deserowy efekt – dodaj do kremu odrobinę likieru kawowego lub waniliowego

Dlaczego warto je zrobić:

Bo pachnie jesienią, smakuje jak marzenie i wygląda tak pięknie, że nikt nie uwierzy, że to domowe wypieki. Idealne na rodzinne spotkania, leniwe weekendy i każdą chwilę, kiedy potrzebujesz trochę… cynamonowego szczęścia.

 

Kawałek ciasta dyniowego z kremem czekoladowym na talerzyku, obok filiżanka kawy i dynia w tle

Przekrój dwukolorowego ciasta dyniowego – warstwa jasna i ciemna z kremem w środku

Krem czekoladowy z serka kanapkowego – puszysty i aksamitny, idealny do ciast

 Ciasto dyniowe z polewą czekoladową – przepis z bloga Cynamonowe Szczęście


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...