Ciasto z bezą kokosową i kremem waniliowym – delikatne, kruche, pachnące domem
Są takie ciasta, które smakują jak wspomnienie dzieciństwa. Kruche, delikatne, z lekką nutą kokosu i puszystym kremem waniliowym… To właśnie jedno z nich! 💛
To ciasto z bezą kokosową i kremem waniliowym to połączenie kruchości, słodyczy i lekkości, przełamane kwaskowatością dżemu – idealne na rodzinne spotkania, święta czy leniwe popołudnia przy kawie.
Beza kokosowa przyjemnie chrupie, a waniliowy krem rozpływa się w ustach. Jeśli lubisz domowe ciasta warstwowe, to ten przepis na pewno Cię oczaruje!
Składniki:
Ciasto kruche:
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru (3 płaskie łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Beza kokosowa:
- 6 białek 150 g cukru drobnego
- szczypta soli
- 200 g wiórek kokosowych
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
Krem waniliowy:
- 2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 400 g dżemu morelowego
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy maślanej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i mieszamy do połączenia, a następnie krótko zagniatamy.
- Dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm) .
- Na każdej rozsmarować równą warstwę dżemu
- Białka ubijamy ze szczyptą soli Kiedy piana będzie gęsta dosypujemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną i dosypujemy do piany i delikatnie mieszamy.
- Pianę wykładamy na obu częściach ciasta, rozsmarowujemy równą warstwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 160 st. C
- Po upieczeniu studzimy
Krem waniliowy:
- Żółtka ubijamy mikserem i małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, w którym masa będzie gładka i zgęstnieje.
- Mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do cukru z żółtkami.
- W rondelku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy ubite jajka i podgrzewamy całość na małym ogniu cały czas mieszając przez ok 3-4 minuty aż krem będzie gęsty.
- Studzimy.
- Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego kremu i miksujemy do połączenia.
Złożenie ciasta:
- Jeden blat ciasta smarujemy równą warstwą kremu. Na krem ułożyć drugi blat ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
✨ Wskazówki i podpowiedzi:
-
Jeśli nie masz 2 blaszek tej samej wielkości możesz ciasto upiec na dużej blaszce z piekarnika a później przekroić na 2 równe części
Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu – wtedy wszystkie warstwy idealnie się połączą.
💛 Dlaczego warto upiec to ciasto?
Bo to połączenie kruchego ciasta, kokosowej bezy i delikatnego kremu waniliowego to czysta magia!
Każdy kęs przypomina o ciepłych, domowych chwilach – takich, które chce się zatrzymać na dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz