piątek, 17 października 2025

Kokosowa pychotka

 Kokosowa pychotka

 

Ciasto z bezą kokosową i kremem waniliowym – delikatne, kruche, pachnące domem

Są takie ciasta, które smakują jak wspomnienie dzieciństwa. Kruche, delikatne, z lekką nutą kokosu i puszystym kremem waniliowym… To właśnie jedno z nich! 💛
To ciasto z bezą kokosową i kremem waniliowym to połączenie kruchości, słodyczy i lekkości, przełamane kwaskowatością dżemu – idealne na rodzinne spotkania, święta czy leniwe popołudnia przy kawie. 

Beza kokosowa przyjemnie chrupie, a waniliowy krem rozpływa się w ustach. Jeśli lubisz domowe ciasta warstwowe, to ten przepis na pewno Cię oczaruje!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g  masła
  • 80 g cukru pudru (3 płaskie łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki śmietany


Beza kokosowa:

  • 6 białek 150 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  •  2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Krem waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka 
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła 


Dodatkowo:

  • 400 g dżemu morelowego 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

  • Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Do masy maślanej wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę i mieszamy do połączenia, a następnie krótko zagniatamy. 
  • Dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm) . 
  • Na każdej rozsmarować równą warstwę dżemu
 
Beza kokosowa: 
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli Kiedy piana będzie gęsta dosypujemy stopniowo cukier.  Gdy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną i dosypujemy do piany i delikatnie mieszamy. 
  • Pianę wykładamy na obu częściach ciasta, rozsmarowujemy równą warstwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 160 st. C
  • Po upieczeniu studzimy

Krem waniliowy:

  • Żółtka ubijamy mikserem i małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, w którym masa będzie gładka i zgęstnieje.
  • Mąkę przesiewamy i partiami dodajemy do cukru z żółtkami.
  • W rondelku podgrzewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy ubite jajka i podgrzewamy całość na małym ogniu cały czas mieszając przez ok 3-4 minuty aż krem będzie gęsty. 
  • Studzimy. 
  • Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego kremu i miksujemy do połączenia. 

Złożenie ciasta: 

  • Jeden blat ciasta smarujemy równą warstwą kremu. Na krem ułożyć drugi blat ciasta lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

✨ Wskazówki i podpowiedzi:

  • Jeśli nie masz 2 blaszek tej samej wielkości możesz ciasto upiec na dużej blaszce z piekarnika a później przekroić na 2 równe części

  • Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu – wtedy wszystkie warstwy idealnie się połączą.

     

💛 Dlaczego warto upiec to ciasto?

Bo to połączenie kruchego ciasta, kokosowej bezy i delikatnego kremu waniliowego to czysta magia!
Każdy kęs przypomina o ciepłych, domowych chwilach – takich, które chce się zatrzymać na dłużej.



Kokosowa pychotka
Kokosowa pychotka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...