piątek, 23 stycznia 2015

Puszysty tort imieninowy

Dziś mam dla Was przepis na chyba najbrzydszy tort jaki popełniłam, ale jest tak pyszny, że muszę się podzielić przepisem. Tym razem nie będzie dietetycznie ale za to bardzo apetycznie. Lekki, puszysty z nutą kawowo alkoholową, po prostu niebo w gębie :)


Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i cukier waniliowy, dalej ubijaj. Dodaj żółtka. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Piecz w okrągłej blaszce (średnica 26 cm) ok 35-40 minut w temperaturze 180 st. C

tort imieninowy 5  
Krem:

  • 2 waniliowe kremy do tortów
  • 2 opakowania bitej śmietany śnieżka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 600 ml mleka

Do mleka wsyp kremy i śnieżki. Ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i cukier waniliowy dokładnie zmiksuj. Dobrze jest rozmieszać serek przed dodaniem do masy.

tort imieninowy 2 
Poncz:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml amaretto lub likieru kawowego

Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę.

Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną z mlekiem, a brzeg obsypałam wiórkami kokosowymi.

tort imieninowy 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...