środa, 7 stycznia 2015

Razowa szarlotka z bitą śmietaną

Zbyt dużo wolnego rozleniwia straszliwie, a ostatnie 3 tygodnie to maksymalne lenistwo, ale podobno czasem tak trzeba. Tyle, że nie wiem jak Wam ale mi strasznie trudno wrócić do rytmu praca - dom, ale już powolutku się odnajduję na tyle na ile to możliwe, bo myślami bujam w obłokach. Nie sądziłam, że może mi być tak dobrze, niby nic, odrobina miłości, a tak wiele zmienia... :) Delektuję się każdą chwilą i celebruje wspólne momenty i powiem, Wam że jest pięknie, tak pięknie, że czasem myślę, że to mi się śni...



Dość tych wywodów, zapraszam na szarlotkę, trochę ją odchudziłam, ale nie mogłam się oprzeć i zrobiłam piankę z bitej śmietany. Dla tych co na redukcji, proponuję zrobić bez śmietany, też pysznie będzie, a wszystkim innym polecam bo jest genialna.

Ciasto:
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 1 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Moje leżakowało tam jakieś 12 godzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne.

szarlotka z bita smietana

Dodatkowo:

  • 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • opakowanie śmietany 30% (330 ml)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • gorzka czekolada do dekoracji

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku).  Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder, dla mnie śmietanka jest wystarczająco słodka) i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na jabłka i posypujemy startą czekoladą gorzką.

Smacznego :)
szarlotka z bita smietana 3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...