środa, 24 stycznia 2018

Czekoladowe babeczki z granatem

 
Mój Mąż został wielkim fanem granatu i już od jakiegoś czasu domagał się eksperymentu w postaci ciasta z granatem, ale nie tak jak to do tej pory robiłam - czyli w formie posypki na wierzch jakiegoś kremu, tylko ciasta pieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały. 

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 owoc granatu
Roztapiamy masło, cukier i czekoladę i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy chwilę, dodajemy jajka i miksujemy ponownie. Dodajemy ziarenka granatu i mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek (lub silikonowych foremek na muffinki), do 2/3 ich wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C i pieczemy muffiny ok. 25 minut.





6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie coś dla mnie :) I myślę, że na jednej babeczce by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też lubimy ten owoc i fajnie chrupie jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero ostatnio pierwszy raz posmakował mi granat;) To teraz mogę już upiec takie babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niezwykle apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam babeczek. Twoje z granatem wyglądaja bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...