Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników.
Ciasto:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i orzechy i
delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.
Masa:
- 6 żółtek
- 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
- 2 budynie waniliowe
- 8 łyżek cukru
- 100 g mlecznej czekolady
- 350 g masła
- ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
- herbatniki czekoladowe
2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło.
A te herbatniki to jakie?
OdpowiedzUsuńKakowe z biedry 😉
UsuńCudowne ciasto. Jestem pewna, że jest pyszne 😃
OdpowiedzUsuńPyszności, poproszę kawałek. Pozdrawiam gorąco ❤ 💙
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak to ciasto cudownie smakuje ��
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takiego ciasta. Brzmi bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńoy to musiało być pyszne <3
OdpowiedzUsuńPięknie go opisałaś, aż chce się jeść! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńNa jednym kawałku by się nie skończyło <3
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Nie możemy się doczekać, by skorzystać z przepisu i dowiedzieć się jak smakuje :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro
OdpowiedzUsuńWitam :) W przepisie napisała Pani o orzechach laskowych, ale na zdjęciu gotowego ciasta widać orzechy włoskie?? :)
OdpowiedzUsuńBo laskowe miałam tylko bez skorupek czyli mniej fotogeniczne 😉 poza tym można użyć albo jednych albo drugich różnica będzie tylko w smaku
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :) Akurat mam spory zapas orzechów włoskich, także na Wielkanoc spróbuję tej wersji, oczywiście dam znać jak smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMam pytanie jakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuń23x33 cm, jest w opisie :)
UsuńI jak ktos robił tp ciacho???
OdpowiedzUsuńRobilam, ciasto pyszne, najlepsze na drugi dzień, na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom :) Nastepnym razem dodalabym jednak ciut mniej cukru :) Polecam!
OdpowiedzUsuń