czwartek, 1 lutego 2018

Ciasto monte

 

Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników.


Ciasto:
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Masa:
  • 6 żółtek
  • 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
  • 2 budynie waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 350 g masła
  • ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
  • herbatniki czekoladowe
2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i  partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło.



18 komentarzy:

  1. Cudowne ciasto. Jestem pewna, że jest pyszne 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, poproszę kawałek. Pozdrawiam gorąco ❤ 💙

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam jak to ciasto cudownie smakuje ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem smaku takiego ciasta. Brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oy to musiało być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie go opisałaś, aż chce się jeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jednym kawałku by się nie skończyło <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Nie możemy się doczekać, by skorzystać z przepisu i dowiedzieć się jak smakuje :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :) W przepisie napisała Pani o orzechach laskowych, ale na zdjęciu gotowego ciasta widać orzechy włoskie?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo laskowe miałam tylko bez skorupek czyli mniej fotogeniczne 😉 poza tym można użyć albo jednych albo drugich różnica będzie tylko w smaku

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź :) Akurat mam spory zapas orzechów włoskich, także na Wielkanoc spróbuję tej wersji, oczywiście dam znać jak smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Mam pytanie jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
  11. I jak ktos robił tp ciacho???

    OdpowiedzUsuń
  12. Robilam, ciasto pyszne, najlepsze na drugi dzień, na pewno zasmakuje wszystkim łasuchom :) Nastepnym razem dodalabym jednak ciut mniej cukru :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...