Dzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo.
Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona, bakalie, kasze, ryże i wiele innych ciekawych produktów. Wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania znajdą tam coś dla siebie.
Wracając do mąki migdałowej to ma ona wiele cennych właściwości odżywczych jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo i wapń. Co ważne dla wszystkich osób na diecie zawiera małą ilość węglowodanów i jest bezglutenowa. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 gruszki
- garść płatków migdałowych.
Super przepis na szybkie ciasto :) !
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku takiego ciacha. Prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z mąką migdałową:) Pycha:)
OdpowiedzUsuńCZY ZAMIAST MĄKI MIGDAŁOWEJ MOŻNA UŻYĆ INNĄ NP: KOKOSOWĄ LUB JAGLANĄ?
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń