wtorek, 5 grudnia 2023

Kruche ciasteczka na 6 sposobów

 Kruche ciasteczka na 6 sposobów

Małe kruche ciasteczka idealne nie tylko dla świętego Mikołaja. Pyszne maślane ciasto, które świetnie smakuje samo, a jeszcze lepiej gdy dodacie do niego ulubiony dżem, przyprawę do piernika, czy czekoladę. Wymagają trochę czasu, ale zagniatacie jedno podstawowe ciasto, dzielicie  i z niego możecie zrobić 6 rodzajów ciasteczek, a nawet więcej jeśli macie pomysł na inne dodatki. A skoro o tym mowa napiszcie proszę w komentarzach co jeszcze fajnego można dodać do takich kruchych ciastek

Ciasto podstawowe:
  • 220 g cukru  
  • 1 cukier waniliowy, lub 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 800g mąki  
  • szczypta soli  
  • 500 g miękkiego masła  
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut lub na całą noc. 
Schłodzone ciasto dzielimy  na 6 równych porcji.  
Bez względu na modyfikację ciasteczka pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut.  
 
Ciasteczka korzenne:
  • 200 g ciasta podstawowego 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Ciasto podstawowe zagniatamy z przyprawą do piernika, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek
 
Ciasteczka kakaowe z dżemem:
  • 200 g ciasta podstawowego 
  • 2 łyżki kakao do pieczenia  
  • 2-3 łyżki dżemu (użyłam wieloowocowego)
Ciasto podstawowe zagniatamy z kakao, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek, ja wycięłam gwiazdki, dodatkowo w połowie z nich zrobiłam otworki. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto bez otworu smarujemy dżemem i przyklejamy ciasto z otworem
 
Ciasteczka makowe z dżemem: 
  • 200 g ciasta podstawowego  
  • 2-3 łyżki maku, zmielonego  
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej (dr oetker)  
  • 2-3 łyżki dżemu malinowego  

Ciasto podstawowe zagniatamy z makiem i skórką pomarańczową, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek, ja wycięłam serduszka, dodatkowo w połowie z nich zrobiłam otworki. Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto bez otworu smarujemy dżemem i przyklejamy ciasto z otworem

Ciasteczka makowe:

  • 200 g ciasta podstawowego  
  • 3-4 łyżki maku, zmielonego  
Ciasto podstawowe zagniatamy z makiem, rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Po upieczeniu można np polukrować. 

Ciasteczka cynamonowe:  

  • 200 g ciasta podstawowego 
  • 10 g roztopionego masła  
  • 50 g cukru najlepiej brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu  

Ciasto podstawowe rozwałkowujemy cienko, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon i wkładamy na pół godziny do lodówki. Przed upieczeniem kroimy w plasterki ok pół centymetra 

Ciasteczka czekoladowe:

  • 200 g ciasta podstawowego
  • ok 100 g czekolady
  • kolorowa posypka

Ciasto czekoladowe rozwałkowujemy cienko i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Oblewamy nią ciasteczka i posypujemy posypką.

Kruche ciasteczka na 6 sposobów

Kruche ciasteczka na 6 sposobów

Kruche ciasteczka na 6 sposobów
Kruche ciasteczka na 6 sposobów


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...