środa, 27 marca 2024

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Puszysta, mięciutka, pachnąca cytryną i do tego dość wilgotna i długo zachowująca świeżość. Czy to nie brzmi jak pomysł na babkę idealną ?  Nie będę się rozpisywać nad tym, że robi się ją bardzo prosto, wystarczy ubić jajka i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Jeśli lubicie cytrynowe smaki -spróbujcie koniecznie. 


Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • soku z  1cytryny
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny 
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składnik i mieszamy całość.  Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka.  





Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa


1 komentarz:

  1. Czasem to właśnie te najprostsze przepisy okazują się najsmaczniejsze.
    Piękna babka na wielkanocny stół. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...