Pyszna, lekka i kolorowa sałatka z tym co zimą najlepsze czyli słodkimi buraczkami i soczystą pomarańczą. To prawdziwa bomba witaminowa, która zachwyca zarówno wyglądem jak i swoim niepowtarzalnym smakiem. Doskonała na romantyczną lekką kolację, spotkanie w gronie znajomych, czy do zabrania na wynos do pracy (wtedy przygotowuję ją sobie odrazu w pojemniku i tylko przed zjedzeniem polewam sosem).
Nie będę się rozpisywać nad jej zaletami, tylko zaproszę na przepis:
Składniki:
- 2-3 gotowane lub pieczone buraki
- 1pomarańcza
- ulubiony mix sałat (może być też sama rukola)
- garść płatkow migdałów (mogą być orzechy włoskie lub ziarna słonecznika)
- feta
Sos:
- 5-6 łyżek oleju (używam lnianego który zamawiam tutaj*)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Na półmisek wykładamy miks sałat, na wierzch kawałki pomarańczy (możecie ją wyfiletować i pozbawić wewnętrznej skórki), pokrojone buraki, pokruszona feta, a na wierzch dajemy uprażone na suchej patelni płatki migdałów).
Składniki na dresing mieszamy ze sobą i polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz