poniedziałek, 17 lutego 2025

Szarlotka doskonała

 Szarlotka doskonała

To jest absolutnie najlepsza szarlotka jaką zrobiłam w życiu. Kruche ciasto, konkretna warstwa soczystych, pachnących cynamonem jabłek i wieńcząca wszystko słodka beza - no mówię Wam istna poezja. 

Mimo, że na blogu jest już kilka różnych przepisów na szarlotki, tą muszę zapisać dla samej siebie, a jeśli ktoś przy okazji zechce skorzystać z przepisu, będzie mi bardzo miło. 

Ciasto kruche:

  •  3 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
  • 5 żółtek
  • 2 łyżka śmietany 

Z podanych składników zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.  Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( moja miała 23x33 cm) Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce na kruszonkę.

Rozwałkowane ciasto podpiekamy na złoty kolor, ok 10 minut w 180 st. C

Jabłka:

  • ok 1 i 1/2 kg jabłek 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 3-4 łyżki kaszy manny

 Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną i wykładamy równą warstwą jabłka.

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia 

Bezę wykładamy na jabłka,  a na wierzchu bez delikatnie ścieramy pozostałe ciasto.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (ja piekłam z termoobiegiem)


Szarlotka doskonała

Szarlotka doskonała

Szarlotka doskonała

 

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie piekłam szarlotki. Patrząc na Twoją myślę że będę próbować zrobić to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie pamiętam już kiedy ostatni raz jadłam szarlotkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie. Taka złota szarlotka na pewno każdemu smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś uwielbiałam to ciasto. Dawno nie piekłam szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje, na pewno świetnie smakuje do filiżanki herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka, cynamon, kruche ciasto - trudno o lepsze połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...