To jest absolutnie najlepsza szarlotka jaką zrobiłam w życiu. Kruche ciasto, konkretna warstwa soczystych, pachnących cynamonem jabłek i wieńcząca wszystko słodka beza - no mówię Wam istna poezja.
Mimo, że na blogu jest już kilka różnych przepisów na szarlotki, tą muszę zapisać dla samej siebie, a jeśli ktoś przy okazji zechce skorzystać z przepisu, będzie mi bardzo miło.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki ( moja miała 23x33 cm) Pozostałe ciasto zostawiamy w lodówce na kruszonkę.
Rozwałkowane ciasto podpiekamy na złoty kolor, ok 10 minut w 180 st. C
Jabłka:
- ok 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki kaszy manny
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną i wykładamy równą warstwą jabłka.
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej przez co najmniej 10 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia
Bezę wykładamy na jabłka, a na wierzchu bez delikatnie ścieramy pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 stopniach Celsjusza (ja piekłam z termoobiegiem)
Nigdy nie piekłam szarlotki. Patrząc na Twoją myślę że będę próbować zrobić to ciasto.
OdpowiedzUsuńOj nie pamiętam już kiedy ostatni raz jadłam szarlotkę.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Taka złota szarlotka na pewno każdemu smakuje.
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam to ciasto. Dawno nie piekłam szarlotki.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, na pewno świetnie smakuje do filiżanki herbaty.
OdpowiedzUsuńJabłka, cynamon, kruche ciasto - trudno o lepsze połączenie.
OdpowiedzUsuń