Już kilkukrotnie pisałam - jeśli nie mam pomysłu to sięgam po książkę siostry Anastazji to skarbnica warstwowych ciast. Przepisy nie są może idealnie dopracowane, ale jeśli ktoś ma choć trochę doświadczenia na pewno sobie z nimi poradzi.
Tym razem postanowiłam przetestować jesienną biedronkę - ciasto biszkoptowe z dodatkiem kruchego oraz klasyczny kremem budyniowym i drugim na bazie słodkiej śmietanki i galaretki, jakby atrakcji było mało w cieście znajdziemy biszkopty nasączone kawą i obowiązkowo polewa czekoladowa.
Brzmi bogato? Tak właśnie smakuje – jak prawdziwa jesienna uczta.
Ciasto zrobiłam w blaszce 23x33 cm wyszło bardzo wysokie więc sugerują użyć większej blaszki :)
Składniki (na blaszkę 23x33 cm):
Ciasto kruche:
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 op. (40g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 op. czerwonej galaretki
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku
Dodatkowo:
- opakowanie biszkoptów
- 2 łyżki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
- 100 g czekolady mlecznej +
- 2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut
Ciasto ciemne:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści.
- Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy tylko do połączenia.
- Do przygotowanego ciasta ciemnego dodajemy starte na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto jasne. Delikatnie mieszamy
- Wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
- Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
- Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy.
- Wlewamy olej
- Wsypujemy makę i proszek do pieczenia wymieszane ze sobą i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia.
- Przekładamy do blaszki 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Krem budyniowy:
- Z podanej ilości mleka odmierzamy 1/2 szklanki. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z mąką pszenną.
- Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając przez ok 3-4 minuty aż krem będzie gęsty.
- Studzimy.
- Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego kremu i miksujemy do połączenia.
Krem śmietankowy:
- Galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną ostudzoną galaretkę
Złożenie ciasta:
- Kawę zalewamy ok 1 szklanką wrzątku studzimy
- Ciemne ciasto kroimy na pół
- Jedną połowę ciasta nasączamy kawą, wykładamy na nią połowę masy budyniowej
- Na masie budyniowej układamy biszkopty nasączone kawą, a na nich rozprowadzamy pozostały krem budyniowy
- Przykrywamy drugą częścią ciemnego ciasta
- Na ciemne ciasto wykładamy krem śmietankowy, wyrównujemy i przykrywamy jasnym biszkoptem
- Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Jesienna Biedronka to wyjątkowe, wielowarstwowe ciasto na jesień – idealne na rodzinne spotkania, święta czy imieniny. Zachwyca smakiem, wysoką formą i efektownym przekrojem. Jeśli lubisz ciasta siostry Anastazji, ten przepis na pewno trafi do Twoich ulubionych.
Smacznego! 🍂🍫🍁
Wygląda obłednie! Przepisy Siostry Anastazji to gwarancja sprawdzonego, domowego smaku.
OdpowiedzUsuńCiasta siostry Anastazji to klasyka zawsze bogate, warstwowe i pełne smaku. Jesienna biedronka zdecydowanie trafia na moją listę do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDziękuję. za przepisy
OdpowiedzUsuń