wtorek, 18 listopada 2025

Jesienna biedronka wg siostry Anastazji

Jesienna Biedronka – warstwowe ciasto z kremem budyniowym i śmietanką 

Już kilkukrotnie pisałam - jeśli nie mam pomysłu to sięgam po książkę siostry Anastazji to skarbnica warstwowych ciast. Przepisy nie są może idealnie dopracowane, ale jeśli ktoś ma choć trochę doświadczenia na pewno sobie z nimi poradzi. 

Tym razem postanowiłam przetestować jesienną biedronkę - ciasto biszkoptowe z dodatkiem kruchego oraz klasyczny kremem budyniowym i drugim na bazie słodkiej śmietanki i galaretki, jakby atrakcji było mało w cieście znajdziemy biszkopty nasączone kawą i obowiązkowo polewa czekoladowa. 

Brzmi bogato? Tak właśnie smakuje – jak prawdziwa jesienna uczta. 

Ciasto zrobiłam w blaszce 23x33 cm wyszło bardzo wysokie więc sugerują użyć większej blaszki  :)

Składniki (na blaszkę 23x33 cm):

Ciasto kruche: 

  • 100 g masła
  • 2 żółtka 
  • 50 g cukru 
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne: 

  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy: 

  • 500 ml mleka
  • 1 op. (40g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 op. czerwonej galaretki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku

Dodatkowo: 

  • opakowanie biszkoptów
  • 2 łyżki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)
  • 100 g czekolady mlecznej + 
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Ciasto kruche: 

  • Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut

Ciasto ciemne: 

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. 
  • Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.  
  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy tylko do połączenia. 
  • Do przygotowanego ciasta ciemnego dodajemy starte na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto jasne. Delikatnie mieszamy 
  • Wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka 

Biszkopt:  

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. 
  • Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. 
  • Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy.
  • Wlewamy olej 
  • Wsypujemy makę i proszek do pieczenia wymieszane ze sobą i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. 
  • Przekładamy do blaszki 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C  

Krem budyniowy:  

  • Z podanej ilości mleka odmierzamy 1/2 szklanki. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy razem z  mąką pszenną. 
  • Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i  cały czas mieszając przez ok 3-4 minuty aż krem będzie gęsty. 
  • Studzimy. 
  • Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego kremu i miksujemy do połączenia. 

Krem śmietankowy:

  • Galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy
  •  Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną ostudzoną galaretkę

Złożenie ciasta: 

  •  Kawę zalewamy ok 1 szklanką wrzątku studzimy
  • Ciemne ciasto kroimy na pół
  • Jedną połowę ciasta nasączamy kawą, wykładamy na nią połowę masy budyniowej
  • Na masie budyniowej układamy biszkopty nasączone kawą, a na nich rozprowadzamy pozostały krem budyniowy
  •  Przykrywamy drugą częścią ciemnego ciasta
  • Na ciemne ciasto wykładamy krem śmietankowy, wyrównujemy i przykrywamy jasnym biszkoptem
  • Czekoladę razem z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
  • Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Jesienna Biedronka to wyjątkowe, wielowarstwowe ciasto na jesień – idealne na rodzinne spotkania, święta czy imieniny. Zachwyca smakiem, wysoką formą i efektownym przekrojem. Jeśli lubisz ciasta siostry Anastazji, ten przepis na pewno trafi do Twoich ulubionych.

Smacznego! 🍂🍫🍁

 

Najlepsze jesienne ciasto warstwowe – przepis na „Jesienną Biedronkę

Ciasto Jesienna Biedronka – wysoka, kremowa i pyszna warstwowa kostka

3 komentarze:

  1. Wygląda obłednie! Przepisy Siostry Anastazji to gwarancja sprawdzonego, domowego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta siostry Anastazji to klasyka zawsze bogate, warstwowe i pełne smaku. Jesienna biedronka zdecydowanie trafia na moją listę do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. za przepisy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...