poniedziałek, 27 października 2014

Marchewkowe mufinki w kremowych czapeczkach

Wiadomo jest weekend, zatem musi być coś słodkiego, a że jeszcze się goście zapowiedzieli,  tym bardziej  obudziła się we mnie chęć by coś pysznego stworzyć. Miałam ochotę na wypróbowanie babeczek czekoladowych z chili, ale nie wiem czy dzieciakom, by one zasmakowały, dlatego wymyśliłam testowanie muffinek marchewkowych, bo takich jeszcze ani razu nie robiłam. Postanowiłam zrobić taką bardziej fit wersję i powiem Wam, że to był świetny pomysł. Wyglądały ślicznie, a jeszcze lepiej smakowały, dlatego zniknęły niemal w tempie ekspresowym.  Musicie je koniecznie wypróbować, zwłaszcza, że robi się je naprawdę szybko.

babeczki marchewkowe 6


Składniki na ok 12 babeczek
  • 1 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 szkl. mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

babeczki marchewkowe 1

Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki, dodajemy marchewkę, jajka, przestudzoną margarynę i znów mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Napełniamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają natluszczania, łatwo zawsze później wyjąć z nich babeczki i je umyć) do ok 3/4 ich wysokości i pieczemy ok 30 minut w 180 st C.

babeczki marchewkowe 3

Krem

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g masła
  • opakowanie kremowego serka Twój Smak z Piątnicy
  • suszona żurawina do dekoracji

babeczki marchewkowe 4

Ucieramy masło z cukrem na puch i powoli łączymy z serkiem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Tak przygotowany krem wykładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy żurawiną.

babeczki marchewkowe 5

Smacznego

1 komentarz:

  1. Faktycznie przepis bardzo prościutki a mufinki wyglądają apetycznie, choć niezbyt elegancko. Chyba je upiekę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...