środa, 12 listopada 2014

Ciasto piernikowe z jabłkową wkładką

Witajcie

Długie weekendy rozleniwiają strasznie, a ten był wyjątkowy, bo urodzinowy i wyjątkowo ciężko powrócić do szarej codzienności. Dosłownie "szarej" bo listopad przestał nas rozpieszczać słońcem i osnuł wszystko chmurami i mgłą, aby tę szarość przegonić mam dziś dla Was przepis na pyszne ciasto piernikowe z kremem i jabłkami.
gargamel


Ciasto piernikowe:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklani mąki pszennej

Margarynę ucieramy z cukrem,  cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

Wkładka jabłkowa:

  • 4 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • bakalie (orzechy, rodzynki, żurawina)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Jabłka obieramy i kroimy drobno, mieszamy z cukrem i bakaliami i odstawiamy by puściły sok, a następnie mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą, a na końcu dodajemy pianę z białek. Całość pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

gargamel 1

Krem

  • 1  kostka masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%)

  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy.

Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany.

Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową.

gargamel 2

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...