Cukinia to warzywo popularne, dość łatwe w uprawie, a przy tym niedrogie. Ponieważ składa się w głównej mierze z wody jest niskokaloryczna, a dzięki sporej zawartości błonnika idealna dla osób na diecie. Poza tym jest bogata w witaminę C znaczące ilości witaminy B6 B2 i kwas foliowy . Naukowcy twierdzą, że ma silne działanie przeciwzapalne, redukuje dolegliwości ze strony układu trawiennego, zwłaszcza biegunkę, zaparcia i wzdęcia. Poza tym jej regularne spożywanie wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, wątrobę i poziom cukru we krwi. Także samie widzicie, że warto po nią sięgać jak najczęściej.
W mojej kuchni najpopularniejszym daniem z cukinii było od zawsze leczo, ale co roku staram się zrobić coś nowego z tego wdzięcznego i smacznego warzywa. Wszystkie przepisy macie na blogu od dawna, ale w odpowiedzi na często pojawiające się pytanie co zrobić z cukinii postanowiłam zebrać je dla Was w jednym miejscu.
Zapraszam do przeglądania galerii, a gdy coś Was zaciekawi wystarczy kliknąć w zdjęcie by otworzyć przepis.
Dania obiadowe:
Tagliatelle z indykiem | Filet z kurczaka w pomidorach na cukiniowym makaronie | Kurczak pieczony w warzywach |
Curry z cukinii | Risotto z kurczakiem | Kurczak z cukinią w sosie śmietankowym |
Zapiekanki:
Ziemniaczanka zapiekanka | Z mięsem mielonym | Grecka Briam |
Placuszki:
Z marchewką |
Przekąski:
W cieście francuskim | Warzywne babeczki | Cukiniowe babeczki |
A może deser?
Ciasto czekoladowe | Cukiniowe z jabłkami | i |
Uwielbiam cukinię. Moj ulubiony przepis to cukienia z marchewką i czosnkiem na ciepło. Idealna jako dodatek warzywny do kotleta badz solo w wersji vege :) Aktualnie mam wysyp cukinii w ogrodzie wiec takze przygotowuję mrozonki na zimę :)
OdpowiedzUsuń