wtorek, 18 sierpnia 2020

Ciasto cukiniowe z jabłkami

 Ciasto cukiniowe z jabłkami

Wygląda niepozornie, ot taki placek, ale uwierzcie mi zachwyci Was smakiem. Wilgotne dzięki dodatkowi cukinii, pachnące cynamonem, a do tego kuszące bakaliową słodyczą. Nie będę Wam zachwalać, po prostu chwytajcie za przepis, biegnijcie po cukinię i do dzieła. 

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 500 g  cukinii
  • 300 g jabłek
  • garść suszonej żurawiny (polecam od Skworcu)
  • garść rodzynek 

Cukinię i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem i solą na białą, puszystą pianę. Dodajemy masło, mleko, cukinię oraz jabłka i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy.  Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 55 minut w 170 st. C

Ps. Zróbcie odrazu podwójną porcję, bo ciacho szybko znika.


 

Ciasto cukiniowe z jabłkami


2 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię, to coś dla mnie 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo mokre i aromatyczny ciasto. Nigdy nie jadłam ciasta z cukinia 😁 a przepis wygląda na dość prosty. Brawo 💚

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...