Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 500 g cukinii
- 300 g jabłek
- garść suszonej żurawiny (polecam od Skworcu)
- garść rodzynek
Cukinię i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem i solą na białą, puszystą pianę. Dodajemy masło, mleko, cukinię oraz jabłka i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 55 minut w 170 st. C
Ps. Zróbcie odrazu podwójną porcję, bo ciacho szybko znika.
Uwielbiam cukinię, to coś dla mnie 😍
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo mokre i aromatyczny ciasto. Nigdy nie jadłam ciasta z cukinia 😁 a przepis wygląda na dość prosty. Brawo 💚
OdpowiedzUsuń