wtorek, 16 marca 2021

Najprostszy chleb z gara

 Najprostszy chleb z gara

Ten chleb jest absolutnie fantastyczny, bardzo i szybki w przygotowaniu, wystarczy że upieczecie go raz, a gwarantuję że zakochacie się w tej chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Ja bardzo długo przymierzałam się do jego upieczenia, a teraz piekę go średnio raz na tydzień. 

Można kombinować z różnymi mąkami, ja piekłam już z dodatkiem żytniej i orkiszowej i za każdym razem zmieniam proporcje i dodaje to na co mam akurat ochotę np ziarna słonecznika, siemię lniane czy czarnuszkę. Chlebek długo pozostaje świeży, choć gwarantuję, że co najmniej pół zniknie jeszcze lekko ciepłe.

 Składniki:

  • 750 g mąki pszennej 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej) 
  • opcjonalnie np garść siemienia lnianego

Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto i znów odstawiamy na 30 minut. Garnek wraz z przykrywką wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy na 210 st. C. Gdy się nagrzeje ostrożnie przy pomocy pędzelka smarujemy jego wnętrze olejem. Wkładamy chlebek. Przykrywamy i pieczemy 40 minut w 210 st. C po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. 

Gdy już upieczecie swój pierwszy chleb pszenny, następnym razem spróbujcie z dodatkiem innej mąki. Ja piekłam chleb pszenno-orkiszowy (450 g mąki pszennej i 300 g mąki orkiszowej) oraz pszenno- żytni w podobnej proporcji mąki.

Do pieczenia używam starego garnka rzymskiego, ale idealnie sprawdzi się garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.

 

Chleb z gara

Chleb z gara

Chleb z gara

  Chleb z gara

Malowanie proszkowe to technologia która pozwala na uzyskanie wytrzymałej i trwałej powłoki odpornej zarówno na ścieranie jak i korozje. Polega ona na nakładaniu naelektryzowanych cząstek o farby proszkowej na powierzchnię przewodzącą. Osadzona warstwa proszku utrzymuje się na powierzchni malowanego elementu dzięki siłom elektrostatycznym.W ten sposób maluje się np konstrukcje maszyn rolniczych, felgi stalowe, ogrodzenia oraz różne inne elementy metalowe gdzie istotna jest trwałość uzyskanej powłoki. Mam nadzieję, że w tych krótkich słowach udało mi się przybliżyć na czym ta technika polega.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe chlebki, twój wygląda przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie upiekłam ten chlebek, jest genialny!!! dziękuję za podzielenie się przepisem

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jest pojemność tego garnka

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym upiec taki ale nie wiem jaką pojemność powinien mieć garnek. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. czy garnek rzymski powinien byc zamoczony przed pieczeniem

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna swieze drozdze zastapic suszonymi?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy świeże drożdże można zastąpić suchymi?

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie Pani ciasto wyrasta, w misce, czy na blacie i w jaki sposób przekłada go Pani do garnka ? bo ciasto wyrośnięte ciężko wrzucić, żeby nie opadło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw w misce, potem po ponownym wyrobieniu już na blacie. Stawiam gorący garneke blisko chleba i po prostu wkładam. Odrobinę opadnie ale wyrośnie w piekarniku 🙂

      Usuń
    2. Dziękuje :) Spróbuję, bo chlebek wygląda bardzo apetycznie :)

      Usuń
  9. Czy trzeba go przykrywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba inaczej zbytnio się spiecze. Przykrywamy na 40 minut, później pieczemy bez przykrycia

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...