poniedziałek, 8 marca 2021

Roladki schabowe z bazyliowym pesto i suszonymi pomidorami

 Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami

W mojej diecie coraz mniej mięsa, nie dlatego, że zamierzam podążać za modą i zostać wege ale dlatego, że trudno znaleźć mięso i wędliny dobrej jakości. Mam to szczęście, że moi rodzice hodują jeszcze świnki karmione tak bardziej tradycyjnie i od czasu do czasu zaprzyjaźniony masarz przygotowuje im wędliny takimi zajadam sie z przyjemnością. Teraz znalazłam dla nich świetną alternatywę jaką jest Paczka z Rusiborza. Jest to świeże mięso pochodzące od świnek hodowanych w gospodarstwie w wielkopolsce i karmionych wytwarzaną tam paszą. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona, bo nie ma lepszej wędliny niż ta od mamy. Jednak gdy zamówienie do mnie dotarło, a następnie zobaczyłam skład wędlin, ich wygląd, a przede wszystkim spróbowałam jak smakują, byłam pozytywnie zaskoczona. Przyznam się szczerze, że jeszcze nie wszystkie jedliśmy, bo część wyrobów najzwyczajniej w świecie zamroziłam, aby nie zdążyły się przeterminować. Kiełbasa swojska, kabanosy, boczek i salcesonik są po prostu przepyszne i nie zawierają niczego więcej poza mięsem i przyprawami. W paczce znajdują się także szynka, boczek, kaszanka, wątrobianka, schab, karkówka i żeberka, ale one czekają dopiero na spróbowanie, choć już czuję, że będą pyszne. To tyle o tych smakołykach, a gdybyście mieli ochotę osobiście sprawdzić, czy to co piszę jest prawdą to mam dla Was kod rabatowy, wystarczy wpisać go w koszyku: "cynamonowe5", a może zafundujecie sobie taką paczkę na świąteczny stół? Wszak Wielkanoc już tuż tuż. 

 

Rozpisałam się trochę, a teraz zapraszam na roladki schabowe z zielonym pesto, suszonymi pomidorami i mozzarellą. To danie idealne na świąteczny obiad, wydaje się pracochłonne ale robi się je naprawdę szybko, a smak zaskakuje.

Składniki (na 4 roladki):

  • ok 600 g schabu (4 plastry)
  • suszone pomidory 
  • słoiczek bazyliowego pesto
  • kulka mozzarelli 
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1/2 litra bulionu warzywnego

Schab rozbijamy cieniutko, solimy i pieprzymy z obu stron, a następnie każdy plaster smarujemy pesto. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy w jednym końcu schabu, a na nią kładziemy suszone pomidory. Brzegi roladki składamy do środka, a następnie zwijamy ją zaczynając od miejsca gdzie mamy ułożone pomidory z mozzarellą. Ja roladki owinęłam ciasno folią spożywczą trochę jak zawija się cukierki i zostawiam na 20 minut. Możecie je także spiąć wykałaczkami. 

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony, a następnie zalewamy bulionem i dusimy jeszcze ok 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas były to jednego dnia warzywa na parze, a drugiego brukselka, ale świetnie będzie tutaj pasować np surówka z kapusty pekińskiej i ryż. 

Dla ułatwienia wszystkie etapy przygotowania macie na zdjęciach poniżej. 

Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami

Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami
Roladki schabowe z pesto i suszonymi pomidorami

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pesto. Myślę, że w moim domu ta potrawa zadebiutuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na drugi dzień to podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zostawiam je w sosie w którym się dusiły i wstawiam na kilka minut na kuchenkę a

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...