Takiego pysznego przekładańca mam dziś dla Was, bez orzechowa i beza kokosowa połączone dżemem, a jakby tego było jeszcze mało to jest krem budyniowy, ciasto kruche i polewa czekoladowa. Mówię Wam pychota. Owszem wymaga całkiem sporo pracy, ale smak wszystko wynagradza. Na zdjęciach wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole, tylko mi się trochę przypiekło :)
Ciasto kruche:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka śmietany (ja używam 18%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Beza orzechowa:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 150 g mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie, ale mogą być też np migdały)
- 2 łyżeczki bułki tartej
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła (200 g)
Dodatkowo:
- słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)
- tabliczka czekolady
- 3-4 łyżki mleka
Na jednym z kruchych placków rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego, przykrywamy bezą orzechową. Bezę smarujemy dżemem i przykrywamy bezą kokosową, na której z kolei rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciasto musi postać kilka godzin przed krojeniem, a najlepiej całą noc.
Idealny do kawki :)
OdpowiedzUsuńO matko, ale się narobiłaś, ale myślę, że smak wynagradza wszystko :)
OdpowiedzUsuńO mniam, musi być pyszne, wygląda wspaniale ☺
OdpowiedzUsuńTrochę pracy z nim jest, ale czego się nie robi dla chwili przyjemności przy filiżance kawy i takim cieście!
OdpowiedzUsuńCiasto super, ślinka leci na sam widok :D
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałe ciacho! Na imprezy doskonałe :)
OdpowiedzUsuńKochana rewelacyjne ciasto, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMogę się wprosić na imprezę, ciasto rewelacyjne ? :)
OdpowiedzUsuńTyle pyszności dzieje się w jednym kawałku <3
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńMoi kochani piekłam ten placek i tak Wam powiem, jest podane według mnie za duzo cukru tak że ja teraz będę dawac po pół szklanki cukru..
OdpowiedzUsuńA dlacz
OdpowiedzUsuńNie mogę d
OdpowiedzUsuńCiekaw, czy zamiast ciasta kruchego można byłoby zastosować zmiażdżone herbatniki z masełkiem.
OdpowiedzUsuńPewnie że można 🙂
UsuńBardzo smaczne ciasto, ładnie wygląda, nieco pracochłonne , ale warte roboty! Polecam
OdpowiedzUsuńSuper ciacho
OdpowiedzUsuńMam pytanie?czy po zrobieniu ciasta wstawić go do lodówki na całą noc?
OdpowiedzUsuńMożna, dzięki temu będzie się lepiej kroić :)
Usuń