Jako, że sezon na rabarbar w pełni przygotowałam dla Was zestawienie przepisów na ciasta i desery z wykorzystaniem tego warzywa, tak bo mimo słodkiego smaku niektórych jego odmian rabarbar to warzywo. Warto go spożywać ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne, które zawdzięcza zawartości witamin (C, E, A) i związków polifenolowych. Przeciwutleniacze te zapobiegają szkodliwej aktywności wolnych rodników w organizmie, hamują procesy kancerogenezy, ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, spowalniają procesy starzenia się. A obecne w rabarbarze antyoksydanty wzmacniają też odporność, wykazują działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Jednak ze względu na obecność w nim kwasu szczawiowego niewskazany jest dla osób z dolegliwościami nerek oraz układu trawiennego.
Ja robiłam już błyskawiczne ciasto z rabarbarem i na pewno zrobię jeszcze jakieś drożdżowe i obowiązkowo kompot. A Wy co z niego przyrządzacie?
Wszystkie wyglądają pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńale wybór
OdpowiedzUsuńPyszne zestawienie :-)
OdpowiedzUsuńMNiami, najchętniej zjadałabym pierwsze :)
OdpowiedzUsuńWszystkie wersje kruchego z rabarbarem są świetne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar. Świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńJest z czego wybierać :) Mnie zaciekawił Rabarbarowy pocałunek :)
OdpowiedzUsuńMmm najchętniej spróbowałabym wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńKażdego ciacha byśmy chciały spróbować :D
OdpowiedzUsuń