piątek, 3 maja 2019

Prosta sałatka z rzodkiewką

 prosta sałatka z rzodkiewką

Mamy maj a z nim świeże rzodkiewki, szczypiorek i sałatę. Najczęściej te nowalijki lądują u mnie na kanapkach, a gdy one mi się znudzą przygotowuję bardzo prostą sałatkę i pyszną sałatkę. Dodaję tylko jajko, majonez i ser żółty. Dziś akurat sięgnęłam po goudę, która charakteryzuje się śmietankowym smakiem i dość wyrazistym zapachem ten gatunek sera uchodzi za jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie. W sałatkach chętnie także wykorzystuję ser morski, który wyróżnia ciekawy pikantny smak lub lekko orzechowy, łagodny ser edamski. Wymienione sery - to sery typu holenderskiego. Natomiast na kanapkach świetnie sprawdza się aldamer, to ser typu szwajcarskiego cechujący się delikatnym i słodkawym smakiem oraz zwartą konsystencją i dziurkami wielkości orzecha laskowego. Bardzo ciekawy jest także ser podlaski, który łączy w sobie łagodność z lekko kwaśnym smakiem i niezwykle ciekawą lekko pikantną nutą, idealnie sprawdza się on zarówno w daniach na ciepło jak i na zimno.  Wszystkie wymienione przeze mnie sery znajdziecie w ofercie MSM Mońki w wygodnych opakowaniach "otwórz - zamknij" dzięki którym ser długo zachowuje świeżość.  Jeśli chodzi o ofertę tej mleczarni to na uwagę zasługuje jeszcze ser Nabiebrzański, jest to ser szwajcarski,  kolejny o łagodnym lekko słodkim smaku i zapachu sera dojrzewającego.  A Wy sięgacie po sery żółte? Macie swoich ulubieńców? Ja uwielbiam zjeść plasterek  prosto z lodówki gdy zrobię się lekko głodna, a w sezonie na pomidory nie ma nic lepszego od kromeczki chleba z masłem, dobrym serem i pomidorem - taki mój smak z dzieciństwa. Jak zwykle rozpisałam się strasznie, ale już zapraszam na przepis.

Składniki:
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • ok 100 g sera żółtego ( u mnie gouda od MSM Mońki)
  • ok 2 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
Rzodkiewki ścieramy na tartce o grubych oczkach. Jaja obieramy, kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.  Ser ścieramy na tarce. W misce układamy posiekane jaja, solimy i pieprzymy je lekko, smarujemy cienką warstwą majonezu. Na jakach układamy rzodkiewki, a na rzodkiewkach szczypiorek, ponownie solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem, który posypujemy warstwą startego żółtego sera. Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi kilka godzin i się przegryzie.


prosta sałatka z rzodkiewką
prosta sałatka z rzodkiewką
prosta sałatka z rzodkiewką

9 komentarzy:

  1. Mój ulubiony to Radamer, tak samo lubię skubnąć z lodówki :) Bardzo chętnie spróbuję taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy wszelkiego rodzaju sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to smakowicie wygląda. Uwielbiam takie sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wiosenna sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! podsunęłaś mi pomysł na ten mój pęczek rzodkiewki, co leży u mnie w lodówce :D Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak lekko wymieszam to też będzie dobrze bez tego przekładania ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...