poniedziałek, 13 maja 2019

Miodowe kulki mocy

 bakaliowe praliny

W mojej miłości do zdrowych słodkości najczęściej sięgam po ciastka, ciasta i babeczki, od czasu do czasu tworzę jeszcze różne wersje serników na zimno, a przecież można jeszcze tak wiele inny rzeczy zrobić, zwłaszcza teraz kiedy robi się coraz cieplej i nie chce się włączać piekarnika. Zainspirowana instagramowymi zdjęciami przygotowałam "kulki mocy" pełne ziaren i bakalii osłodzone oryginalnym Miodem Manuka, który powstaje w Nowej Zelandii z nektaru krzewu manuka, który wyróżnia się dużą zawartością metyloglyoxalu (MGO) - związku, który wykazuje silne działanie antybakteryjne. W naszych rodzimych miodach MGO także występuje ale jest go znikoma ilość w porównaniu do miodu Manuka, dlatego miody te wzmacniają odporność organizmu oraz mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Sprawdzają się świetnie przy leczeniu chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka, nadkwasoty, zaburzeń trawienia czy zespołu jelita drażliwego. Jest niezastąpiony przy trudno gojących się ranach, odleżynach, egzemie oraz trądziku. Może być podawany profilaktycznie w okresie przeziębień i grypy. Można go zjadać po prostu łyżeczką, pic rozpuszczony w wodzie, lub dodawać do deserów i sałatek, należy tylko pamiętać, że podgrzewany traci swoje właściwości.  Także sami widzicie ile cennych właściwości kryje w sobie ten miód, jeśli chcecie dowiedzieć się o nim jeszcze więcej lub go kupi odsyłam Was tutaj, a teraz zapraszam na przepis.


Składniki:
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki miodu (użyłam miodu Manuka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • garść suszonej żurawiny, migdałów i pestek dyni (możecie użyć też ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy włoskie, siemię lniane, czy co tam lubicie)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie blendujemy razem z wodą, w której się moczyły, wsypujemy płatki owsiane, mąkę kokosową, ulubione bakalie, rozpuszczony olej kokosowy i miód, mieszamy całość dokładnie. Masa powinna byc gęsta ale lepka, formujemy z niej kulki (można sobie pomóc łyżką do lodów), które odstawiamy na kilka godzin do lodówki i pyszny zdrowy deser gotowy.
 

bakaliowe praliny


bakaliowe praliny

fit deser bez pieczenia

15 komentarzy:

  1. Świetna alternatywa dla batonów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kuleczki to idealna propozycja na deser lub nawet słodkie drugie śniadanie. No, może ciężko pracujący mężczyzna nie naje się tym, ale siedząc za biurkiem, będzie to wystarczające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, dużo kokosowego aromatu :D i miodek! ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie słodycze to mógłabym jeść codziennie 💓

    OdpowiedzUsuń
  5. Za daktylami nie przepadam, bo już mała ilość mnie zasładza, ale takie kulki zawsze będą lepszą alternatywą dla wszelkich kupnych słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś, co lubię. Z pewnością zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O wow! Na sam widok slinka mi cieknie! Bomba energii na cały dzień ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak! 😍😍😍 jadłam podobne dzidzisna drugie śniadanie 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne kuleczki!
    Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ prosty i tani przepis. ; ) Takie kulki dają kopa ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię bardzo podobne - super pomysł na zdrową przekąskę ��

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy takie kulki mocy :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybkie i zdrowe :) Uwielbiam takie małe słodkości !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...