czwartek, 2 czerwca 2022

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem pod kruszonką

 

Prostota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie. 

Skoro już mowa o umilaniu czasu to chciałam was zapytać, co ciekawego czytacie. U mnie jak zwykle króluje literatura obyczajowa z kolei Mąż sięga po książki z gatunku fantastyki takie jak Diuna, Wodnikowe wzgórze, ostatnio widziałam u niego także Cyrk Skalskiego czyli opowieść o polskich pilotach w Afryce. A Wy czytacie coś, czy wolicie inne formy spędzania wolnego czasu? 


Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 200 g masła (może być margaryna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor.

Dodatkowo:

  • ok 500 g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy)
  • ok 500 g rabarbaru 
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru)
  • 3-4 łyżki kaszy manny 

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru

Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń był gęściejszy. Rabarbar myjemy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok), układamy równomiernie rabarbar i polewamy całość budyniem. 

Przygotowujemy kruszonkę Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz zimne masło. Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 36 minut w 170 st. Przed podaniem ciasto należy dokładnie wystudzić. Inaczej budyń się rozpłynie. 




 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...