A więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
- 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pszennej
- 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej
- 25 g drożdży (użyłam w proszku)
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 70 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łodygi rabarbaru
- garść rodzynek
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- odrobina cynamonu
Letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy w talarki, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier z wanilią i cynamon i całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki grubości ok 1 cm. Na każdy placuszek wykładamy rabarbar z rodzynkami delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy aż drożdżówki się zarumienią, ok 30 minut w 170 st. C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz