piątek, 6 maja 2016

Razowe drożdżówki z rabarbarem

A więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale w wersji "fit" pokombinowałam, namieszałam i wyszło pysznie, więc dzielę się z Wami przepisem.



Składniki:
  • 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pszennej 
  • 1 1/4 szkl. (150 g) mąki pełnoziarnistej 
  • 25 g drożdży (użyłam w proszku) 
  • 125 ml mleka  
  • 2 jajka 
  • 70 g masła 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łodygi rabarbaru
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • odrobina cynamonu
 Letnie mleko mieszamy z drożdżami i cukrem,  odstawiamy na ok 10 minut, aż rozczyn się lekko spieni. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąki, wbijamy jaja, wlewamy masło i rozczyn, wyrabiamy całość przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, ale nie może kleić się do rąk, jeśli się klei to podsypujemy trochę mąki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Rabarbar obieramy i kroimy w talarki, wrzucamy rodzynki, wsypujemy cukier z wanilią i cynamon i całość mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki grubości ok 1 cm. Na każdy placuszek wykładamy rabarbar z rodzynkami delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy  aż drożdżówki się zarumienią, ok 30 minut w 170 st. C.
Smacznego
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...