To ciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :)
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet,
żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180
st. C
Pianka śmietanowa:
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie żelatyny
- 1/2 litra śmietany 18%
- 2 galaretki w dowolnych kolorach
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz