środa, 11 maja 2016

Tęczowy śmietanowiec

To ciasto to taki mój smak dzieciństwa, powiedziałabym pyszna klasyka. Proste, smaczne, a do tego cieszy oczy tęczowymi galaretkami. Bez wątpienia ucieszy wszystkie dzieci. Dlatego polecam je na urodziny i wszelkie kinderbale i już nie gadam tylko zapraszam na przepis. :)




Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Pianka śmietanowa:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 1/2 litra śmietany 18%
  • 2 galaretki w dowolnych kolorach 
Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z cukrem (ale nie gotujemy) mieszamy z żelatyną, a gdy przestygnie dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę. Część wykładamy na biszkopt i pokrywamy masą śmietanową, resztę wciskamy na wierzch ciasta i gotowe. Odstawiamy całość do lodówki na kilka godzin by stężało.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...