Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lemon curd:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
- 1 łyżka oliwy (dodałam 1 łyżeczkę)
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, mieszamy ze sobą i gotujemy, ciągle mieszając. Gotujemy ok 2 minuty, pod sam koniec dodajemy oliwę i znów gotujemy 2 minuty. Jeśli
będą grudki należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.
Krem cytrynowy:
- 500 g mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki lemon curd
Serek
mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier
puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do
schłodzenia. - See more at:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3279/tort-z-kremem-cytrynowym-i-lemon-curd#sthash.fZx3LywS.dpuf
Ubijamy mascarpone ze śmietaną, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, a następnie dodajemy lemon curd.Biszkopt kroimy na 3 równe części. Jeden krążek układamy na paterze i nasączamy (do nasączenia użyłam mocnej herbaty z cytryną). Wykładamy połowę kremu cytrynowego, przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy resztą kremu. Na wierzch kładziemy trzeci blat i dekorujemy w dowolny sposób.
zaraz zrobie swietny prxepis
OdpowiedzUsuń