czwartek, 19 maja 2016

Tort cytrynowy z lemon curd

Zdjęcia dziś są takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową nutką, zachwycił bez wyjątku wszystkich, którzy mieli okazję go spróbować, a ja do dziś czuję jego smak. Dlatego serdecznie Wam polecam. I do tego jeszcze ten lemon curd, o którym słyszałam od dawna, ale nie próbowałam, a jak spróbowałam to się zakochałam w tym smaku. Muszę tylko opanować technikę nieprzypalania garnków podczas jego gotowania i będzie super :). Przepis na ten krem zaczerpnęłam od Doroty, bo większość jej przepisów wychodzi genialnie, a do tego zaproponowała wersję odchudzoną, bez masła.








Biszkopt:
  • 5 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka. Następnie  wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie, ale delikatnie  mieszamy, wykładamy do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.

Lemon curd:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
  • 1 łyżka oliwy (dodałam 1 łyżeczkę)
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka, mieszamy ze sobą i gotujemy, ciągle mieszając. Gotujemy ok 2 minuty, pod sam koniec dodajemy oliwę i znów gotujemy 2 minuty. Jeśli będą grudki  należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.

Krem cytrynowy:
  • 500 g mascarpone
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki lemon curd
Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę składników kremu, wymieszać. Odstawić do schłodzenia. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3279/tort-z-kremem-cytrynowym-i-lemon-curd#sthash.fZx3LywS.dpuf
 Ubijamy mascarpone ze śmietaną, pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder, a następnie dodajemy lemon curd.
Biszkopt kroimy na 3 równe części. Jeden krążek układamy na paterze i nasączamy (do nasączenia użyłam mocnej herbaty z cytryną). Wykładamy połowę kremu cytrynowego, przykrywamy kolejnym blatem, który również nasączamy i smarujemy resztą kremu. Na wierzch kładziemy trzeci blat i dekorujemy w dowolny sposób.


 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...