Przyznam się szczerze, że to pierwsze risotto jakie jadłam i pierwsze jakie zrobiłam, ale na pewno nie ostatnie. Ryż w takim wykonaniu zachwycił mnie smakiem i idealnie komponował się z pieczoną rybą. Dlatego dzielę się z Wami kolejną propozycją na zdrowy, pyszny obiad i prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego).
Składniki:
- 100 g ryżu (u mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką)
- ok 1 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki)
- ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona)
- koperek
- sól, pieprz cytrynowy
- olej
- odrobina masła
Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem tak aby przykrył ryż. I właśnie bulion najlepszy byłby ugotowany wcześnie na warzywach, ale ponieważ akurat nie miałam, posłużyłam się kostką rosołową, do której dodatkowo wrzuciłam pokruszonego suszonego prawdziwka. Mieszamy nasz ryż, a gdy wchłonie bulion, dolewamy ponownie i powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy warzywka, dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe. W międzyszasie przygotowujemy rybę, ja oprószyłam swoja solą, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem (bo taka smakuje mi najbardziej) folię aluminiową smarujemy masłem, układamy na rybę i szczelnie zawijamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 st. C.
Smacznego
Jak na pierwszy raz to całkiem udane risotto. Aga, jesli miałabyś ochotę na więcej, polecam się- trochę makaroniarą jestem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Bardzo ciekawe, z rybką jeszcze nie podawałam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie tę potrawę
OdpowiedzUsuńRisotto wygląda bardzo ładnie, nigdy nie jadłem takiego ale chętnie spróbuję i z racji tego, że uwielbiam ryby pod każdą postacią myślę, że będzie smacznie. :-)
OdpowiedzUsuń