Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowamy do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wylepiamy blachę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa z kaszy manny:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 12 dag kaszki manny
- 4 - 5 łodyg rabarbaru
- szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami,
Smacznego
Fajna ta pianka z kaszką, muszę spróbować tak zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wspaniałe ciacho, zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha z różnymi owocami nie tylko z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i taki uniwersalny - przez całe lato można zmieniać owoce :)
OdpowiedzUsuńBudyń duży czy mały?
OdpowiedzUsuńnormalny - 40 g
UsuńBudyń duży czy mały?
OdpowiedzUsuń