wtorek, 17 maja 2016

Kruche z rabarbarem i kaszą manną

I nadal w mojej kuchni rządzi rabarbar, bo jeszcze mi się nie znudził ;) Dlatego kolejna pyszna propozycja dla Was - rozpływające się w ustach, bardzo delikatne kruche ciasto, pianka z kaszy manny i oczywiście rabarbar. Prosto, smacznie i niezwykle elegancko.



Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 3/4  szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowamy do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wylepiamy blachę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia.


Masa z kaszy manny:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 12 dag kaszki manny
  • 4 - 5 łodyg rabarbaru
  • szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami,
Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier. Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy posiekany rabarbar, a na niego ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Smacznego

4 komentarze:

  1. Fajna ta pianka z kaszką, muszę spróbować tak zrobić :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacho, zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pycha z różnymi owocami nie tylko z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis i taki uniwersalny - przez całe lato można zmieniać owoce :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...