Jako, że największą popularnością na blogu cieszą się wszelkie przekładańce, to wymyśliłam dla Was kolejnego. Tym razem klasyczny biszkopt połączyłam z warstwą migdałową, masą kajmakową i bitą śmietaną i jakby tego było mało dodałam biszkopty nasączone kawą. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości, czy choćby zbliżające się święta. Wymaga trochę pracy i czasu, ale w gruncie rzeczy jest całkiem proste do zrobienia.
Biszkopt:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami
wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do
pieczenia, wlewamy wodę i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką.
Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
Warstwa migdałowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 150 g masła
- 300 g migdałów w płatkach
Dodatkowo:
- ok 25 sztuk herbatników (ja użyłam kakaowych bo akurat takie miałam)
- puszka masy kajmakowej
Cukier, mleko, miód i masło przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy migdały, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, by masa zgęstniała odrobinę. Jeszcze ciepłą wylewamy na upieczony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Na migdałach układamy warstwę herbatników, a na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową
Bita śmietana
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietankę wykładamy na warstwę kajmakową.
Dodatkowo:
- ok. 250 ml zaparzonej i ostudzonej kawy
- opakowanie biszkoptów
- rozpuszczona czekolada do polania
Biszkopty krótko zanurzamy w kawie i układamy ciasno na bitej śmietanie. Polewamy po wierzchu roztopioną czekoladą i gotowe.
Masa kajmakowa super smakuje :) można powiedzieć uwielbiam wszystkie ciasta które są z krówką :D
OdpowiedzUsuńPysznie to ciasto wygląda :) Przekładańce to właśnie coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńWygląda przeeeeeeeeepysznie!
OdpowiedzUsuńKuszące słodkie ciacho. Spróbuję wykonać na Wielkanoc. :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńPani przepisy są mega apetyczne będę próbować wszystkie po kolei 😋 Tylko nie wiem co się dzieje ostatnio bo mi ciasto biszkoptowe kompletnie nie wyrasta 😭
OdpowiedzUsuń