Jesienne maliny kusząco zerkają z krzaczków i pojemników na straganach, więc jak tu nie zrobić z nimi ciasta? Tym razem wymyśliłam sobie serniczek z serków homogenizowanych na biszkoptach, tak by było prosto i szybko, a przy tym smakowicie.
Składniki:
- 1 kg serka homogenizowanego (dałam waniliowy)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 galaretki malinowe
- 700 g malin
- opakowanie biszkoptów okrągłych
2 galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. 1 galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody. 400 g malin blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Serki przekładamy do miski, dodajemy przetarte maliny i ostudzoną galaretkę z żelatyną. Mieszamy całość. Ciasto można zrobić w tortownicy, ja tym razem zrobiłam je w blaszce (23x33 cm), na której spodzie rozkładamy biszkopty, na biszkopty wylewamy połowę masy serowej i wstawiamy na chwilę do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie odstawiamy do lodówki, gdy galaretka zastygnie wykładamy pozostałą masę serową. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Owoce w galaretce oraz na samym cieście to doskonały pomysł!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na przepyszne i szybkie ciasto. Idealne na lato
OdpowiedzUsuńJa to mam pecha, mam uczulenie na maliny, a to ciasto wygląda tak smakowicie...
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię takie ciasta jesienią, kiedy jest ponuro.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń