wtorek, 28 lipca 2015

Kurczak pieczony w warzywach z kaszą bulgur

Dziś nietypowo podzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad. Wygląda bardzo efektownie, jest pyszny, a do tego poza siekaniem warzyw robi się sam i nie zostawia zbyt wielu naczyń do zmywania. Niby to tylko kurczak i warzywa, ale w doborowym towarzystwie kaszy bulgur którą to postanowiłam ostatnio wprowadzić do swojego menu.
Kasza ta powszechnie stosowana jest w kuchni tureckiej i bliskowschodniej od kilku tysięcy lat. Powstaje z pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. W swoim składzie zawiera dużo błonnika, potas, fosfor i magnez, a także żelazo i kwas foliowy. Do tego jest niskokaloryczna bo 100 g ugotowanej kaszy to tylko 83 kcal.


Składniki (na 4 porcje):
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 łyżeczki przyprawy do marchewki po koreańsku  dostępna w sklepie Eko Maja
  • pieprz cayene
  • 1 łyżeczka pokruszonego czosnku w płatkach
  • olej
  • 3 szklanki wody (lub bulionu, jeśli chcemy by smak był bardziej wyrazisty)
  • opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
 Przyprawę do marchewki, pieprz cayene i płatki czosnku mieszamy z olejem i nacieramy tą mieszanką kurczaka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, jeśli nie ma takiej możliwości to przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa siekamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z kaszą, wkładamy  kurczaka i całość zalewamy wodą. Ja robiłam bez koncentratu, ale jak ktoś lubi żeby było bardziej pomidorowo to może wodę/bulion wymieszać z koncentratem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok godzinę w 180 st.C



 


Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html

Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g)
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html
Wartość energetyczna - 83 kcal
Białko ogółem - 3.08 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 18.58 g (w tym cukry - 0.10)
Błonnik - 4,5 g

Minerały
Wapń – 10 mg
Żelazo  - 0.96 mg
Magnez  - 32 mg
Fosfor  - 40 mg
Potas  - 68 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 0.57 mg

Witaminy
Tiamina (B1) – 0.057 mg
Ryboflawina (B2) – 0.028 mg
Niacyna (B3) - 1.000 mg
Witamina B6  - 0.083 mg
Kwas foliowy -  18 ug
Witamina A  – 2 IU
Witamina E - 0.01 mg
Witamina K - 0.5 ug
Źródło danych: USDA National Nutrient Database


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...