czwartek, 16 lipca 2015

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą

 
Były truskawki, były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych

Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis.

Składniki:
  • 1 margaryna
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg porzeczek
Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozsypuję równomiernie porzeczki. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę.  Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C 




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...